Letterbende

Een vol hoofd?

Vast heel herkenbaar. Een volle dag gehad óf een hele hectische week. Een hoofd vol met gedachten en geïrriteerd raken van het minste of geringste. De hoogste tijd om even te ontladen én weer op te laden. In deze blogpost vertel ik aan de hand van vijf voorbeelden hoe ik dat doe. 

1. Schrijven

Schrijven is voor mij dé manier om alle gedachten die als losse flodders rondzwerven in mijn hoofd te ordenen en kwijt te raken. Wanneer het op papier staat, heb je immers niet de constante verantwoordelijkheid om alles te onthouden. Het scheelt aan ruimte in je hoofd. Geschreven gedachten zijn daarnaast veel minder angstaanjagend dan gedachten die als een ongeordende chaos voortleven in je hoofd. Je kunt er objectiever naar kijken en het wellicht relativeren.

2. Wandelen

Wat ook heel goed helpt bij ’n vol hoofd, is een heerlijk eind gaan wandelen. Het lijkt wel of je met iedere stap in de buitenlucht je gedachten aan het verwerken en opruimen bent. Daarnaast verleg je je aandacht op wat je ziet tijdens je wandeling. Je kunt genieten van de natuur of de mensen die je tegenkomt. Je focus van de gedachten, die hun aandacht blijven opeisen, verplaatst zich naar andere zaken. Als ik daarnaast in de natuur wandel en de grootsheid ervan zie, kan ik weer relativeren. Tot slot worden er bij beweging gelukshormonen aangemaakt.

3. Muziek

Wat voor mij ook heel goed helpt, wanneer mijn hoofd overvol raakt, is het luisteren of maken van muziek. Dit is niet voor niks. Onderzoek heeft aangetoond dat muziek een positieve invloed heeft op de hersenen (Hersenstichting, 2018). Muziek schijnt steeds vaker gebruikt te worden bij de behandeling van depressie en slapeloosheid; muziek is dus van grote invloed op je stemming en het brein.

4. ‘Knutselen’

Gezien het feit dat je soms kunt blijven denken, is het soms ook wel ‘ns goed om fijn met je handen bezig te zijn. Je hoeft helemaal geen kunstenaar te zijn; als je maar plezier hebt in wat je doet óf wat je maakt. Natuurlijk hoef je niet per se iets creatiefs aan te pakken; schoonmaken of in de tuin aan de slag, zijn ook fijne dingen om je gedachten te verzetten. Al werkende weg, kun je je gedachten ordenen en daarnaast leidt het af van je gedachten.

5. Genieten

Wees bewust waar je wel dankbaar voor kunt zijn en laat los wat je gedachten zo vult. Houd je gedachten tegen het licht van alles wat er gebeurt in de wereld; relativeer! Ga voor een cappuccino naar je favoriete koffiebar. Neem een bad of ’n douche en laat alle zorgen door het doucheputje verdwijnen. Kies een heerlijk wijntje uit en strijk neer op de bank. Pak je favoriete boek en laat je meenemen in de boekenwereld of charter je vriend of vriendin voor ’n daagje shoppen. Laat los en wees dankbaar!

Wat doe jij, als je een vol hoofd hebt? Laat het me weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *