Boekrecensies,  Kringloopvondsten

Een mooie dag (Toon Hermans) – Boekrecensie

In ‘Kringloopvondsten’ deel ik mijn liefde voor oude of nieuwere, tweedehands boeken die ik tijdens bezoekjes aan kringloopwinkels vond. Vorige keer schreef ik over ‘In de wildernis’, geschreven door Kobie Kruger. (Die betreffende post kun je hier vinden.) Deze keer is ‘Een mooie dag’, geschreven door Toon Hermans, aan de beurt voor een boekrecensie. Lees je mee?

Waar gaat het boek over?

Het boek ‘Een mooie dag’ neemt de lezer mee in het leven van de auteur, door middel van dagboekaantekeningen. ‘Een mooie dag’ begint op 12 maart 1987 en de laatste aantekening gaat over 26 juli 1987. Toon Hermans beschrijft zijn dagelijkse belevenissen, beslommeringen, observaties en overpeinzingen. Hij vertelt over de manier, waarop hij zijn dagen vult, wie hem komen bezoeken, maar ook neemt hij de lezers mee in zijn observaties van de mensen en de natuur om hem heen. Hij stelt vragen, hij beschrijft de liefde, maar ook beantwoordt hij vragen.

Specificaties 
Titel: Een mooie dag 
Auteur: Toon Hermans 
Uitgeverij: De Fontein 
Taal: Nederlands 
Verschijningsjaar: 1988 
ISBN: 9026103050

Wie is de auteur?

Zoals eerder genoemd, is Toon Hermans de auteur van het boek ‘Een mooie dag’. Toon Hermans werd geboren op 17 december 1916 en overleed op 22 april 2000. Toon had geen makkelijke start en kende geen rijkdom. In zijn jeugd begon hij zijn schrijfcarrière met Sinterklaasgedichtjes voor een speelgoedwinkel  en daarnaast verkocht hij, als kind, tekeningen aan de deur om zijn familie te onderhouden. Later kreeg Toon Hermans steeds meer bekendheid door zijn optredens als cabaretier en zijn ‘onemanshows’, wat indertijd nog niet bestond. Toon vond de liefde bij Rita Weijtboer – ‘Rietje’ –, die veel terugkomt in het boek ‘Een mooie dag’. Naast het schrijven van teksten en versjes, die gekenmerkt worden door woordspelingen en liefde voor woorden, mocht Toon ook graag schilderen. Zijn schilderijen zijn echter pas na zijn dood verkocht. Een deel van zijn schilderijen leverde zelfs meer dan €600.000,- op (Bron: Wikipedia. Beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen).

“Geluk is niet iets groots, maar een verzameling van kleine momenten. Geluk is niet theatraal of pompeus of bombastisch, maar heel teer.” (Hermans, 1988, p.13)

Wat vond ik van het boek?

Het boek ‘Een mooie dag’ was voor mij een boek dat ik niet direct in één keer las. Afwisselend met andere boeken, pakte ik het boek eens en legde het dan weer even weg, omdat ik het bij zo’n boek fijn vind, als ik een mooi woord, een mooie zin of een mooi gedeelte tegenkom, op te schrijven wat ik wil onthouden. Niet op ieder moment is dat natuurlijk handig. Wel wil het zeggen dat het niet zomaar een leesboek is. Het is een boek, waarin gedeeltes staan die het waard zijn om te houden. Mocht je van mooie woorden houden, net als ik, raad ik het boek zeker aan. Soms is het grappig, soms is het ontroerend, soms is het dagelijks en soms is het diep. Kortom, nét alsof het ’t echte leven is.

Het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Op bol.com wordt het vanaf €5,65 (d.d. 5 februari 2020) tweedehands aangeboden.

14 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *