Kind van de rivier (Irma Joubert) – Boekrecensie
Afgelopen week las ik het boek ‘Kind van de rivier’, geschreven door Irma Joubert. Graag deel ik met jullie wat ik ervan vond. Lees je mee?
Waar gaat het boek over?
Het boek ‘Kind van de rivier’ is een mooie mengelmoes tussen een historische roman en een prachtig liefdesverhaal. De hoofdpersoon van het boek is Pérsomi Pieterse uit Zuid-Afrika. Pérsomi woont samen met haar familie, als ‘bijwoners’, op het land, ‘de plaas’, van de Afrikaanse boer Fourie. Het huisje is klein en met een vader die verslaafd is aan de drank, heeft het gezin Pieterse het niet gemakkelijk. De rivier is vaak Pérsomi’s toevluchtsoord. Ook wanneer zij ouder wordt, blijft de rivier en de natuur rondom ‘de plaas’ haar trekken. Pérsomi is een slim meisje dat met wat hulp van buitenaf de kans krijgt om te gaan studeren. Het is Persómi’s wens om advocate te worden en met veel doorzettingsvermogen lukt het ‘het kind van de rivier’ om deze droom te realiseren. In tussentijd verliest Persómi haar geliefde broer die zich ook aan de thuissituatie wilde ontworstelen door zich aan te melden bij het leger. Het was immers 1939 en dus oorlog in Europa. Ook komt Persómi erachter dat zij, samen met haar geliefde broer, niet het echte kind is van de drankzuchtige man. Wanneer er in het boek verwarring ontstaat over wie dan wél de echte vader is van Persómi, loopt het liefdesverhaal van Persómi en Boulie, de zoon van meneer Fourie, een flinke deuk op. Tot slot spelen ook de spanningen van de Apartheid een grote rol in het boek, waardoor Persómi’s reputatie op het spel komt te staan.
Specificaties Auteur: Irma Joubert Taal: Nederlands Verschijningsjaar: 2018 EAN: 9789023953265
Wie is de schrijfster?
‘Kind van de rivier’ is geschreven door Irma Joubert. Irma Joubert werd in Pretoria geboren op 28 augustus 1947. Tijdens haar jeugd woonde ze in Bosveld op een boerderij. Eenmaal op studentenleeftijd, ging Irma geschiedenis studeren en vervolgens doceerde zij tot 2004 Afrikaans en geschiedenis op een middelbare school. Na haar pensioen, volgde zij enkele schrijfcursussen, waarna haar schrijfcarrière begon. Inmiddels zijn er zes boeken van haar vertaald in het Nederlands (Bron: Wikipedia. Beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen).
Wat vond ik van het boek?
De naam van de schrijfster kende ik eigenlijk al heel lang en in mijn omgeving hadden veel mij al aangeraden om eens ‘Het meisje uit de trein’ te lezen. We hebben het boek in huis, maar om de één of andere reden, heb ik het boek nooit gepakt. Onlangs wilde ik toch weer eens een nieuw genre lezen en pakte ik een ander boek van Irma Joubert: ‘Kind van de rivier’. Ik moet eerlijk zeggen dat het boek me niet direct te pakken had. Ik moest wat wennen aan de manier van schrijven, maar ook aan alle historische informatie die in het boek werd gegeven. Nog niet eerder had ik me namelijk heel goed verdiept in het leven in Zuid-Afrika in de tijd van Wereldoorlogen en de Apartheid.
Toen ik eenmaal wat ingelezen was, kreeg ik de vaart erin en heb ik het boek niet meer weg kunnen leggen. Je leert van het boek, maar tegelijkertijd word je ook echt meegenomen in de verhaallijn van een jonge vrouw die zich ontworstelt aan haar milieu. Het liefdesverhaal is ontroerend en sterk. Kortom, ik vind het boek een prachtige combinatie van de historie en een levensverhaal. Een aanrader! Het boek is te koop voor €15,00, maar je kunt ’t ook tweedehands, in de vorm van een luisterboek of als een E-book aanschaffen. Veel lees- en/of luisterplezier!
Bij het schrijven van deze blogpost, maakte ik gebruik van affiliate links; wat dat precies inhoudt, kun je hier lezen.
2 reacties
Nienke
Klinkt interessant! Mijn aanraders: Schilderslief van Simone van der Vlugt (over de minnares van Rembrandt), De Nieuwe Collega van Tammy Cohen (over een kantoor in Londen waar een nieuwe leidinggevende komt, waardoor alle verhoudingen op scherp komen te staan. Ondertussen weet je al dat er iets gebeurd is, maar wat, wie en hoe, daar kom je in de loop van het verhaal pas achter) en de boeken van Susin Nielsen (jeugdboeken, realistisch, maar zonder te veel drama).
Marjolein94
Leuke tips. 🙂 Alleen Simone van der Vlugt ken ik, de rest nog niet, dus dank je wel!