Boekrecensies

Weet ik veel – Boekrecensie

Onlangs kreeg ik het boek ‘Weet ik veel’, geschreven door Mirjam Oldenhave in handen en na het gelezen te hebben, wilde ik het graag met jullie delen. Veel leesplezier!

Waar gaat het boek over?

In het boek ‘Weet ik veel’ beschrijft de schrijfster de wederwaardigheden van het pleegmoederschap. Mirjam en haar partner Job zijn crisispleegouders, die ter overbrugging naar een vaste plaatsing, pleegkinderen in huis nemen. ‘Weet ik veel’ gaat over de tijd met de zevenjarige Esi uit Ghana. Esi blijkt heel zelfstandig te zijn, maar tegelijkertijd nog veel te moeten leren. Esi is afwisselend eigenwijs, grappig, zelfstandig, vertederend, wantrouwend en aanhankelijk. In het boek wordt beschreven hoe Esi haar plekje vindt in een ‘normaal’ huishouden – bijgestaan door de hond van Mirjam en Job –, welke keuzes de pleegouders maken in de benadering en opvoeding, maar ook hoe het contact tussen Esi en haar biologische moeder verloopt.

Wie is de schrijfster?

Het boek is geschreven door Mirjam Oldenhave, geboren in 1960 in de Overijsselse plaats Hengelo. Voordat haar schrijfcarrière begon, gaf ze toneellessen aan moeilijk opvoedbare kinderen en gaf ze voorstellingen door heel het land voor volwassenen. Pas na haar verhuizing naar Amsterdam, volgde ze een cursus om boeken voor kinderen te schrijven. Naast het auteurschap is Mirjam, samen met haar vriend, pleegouder. Alle haar pleegkinderen komen voor in haar boeken. Mirjam heeft al heel wat boeken op haar naam staan, waaronder de bekende serie over Mees Kees, die in de prijzen gevallen en verfilmd is. In totaal heeft Mirjam al meer dan veertig boeken geschreven. Naast de boeken voor de jeugd, schrijft Mirjam sinds enkele jaren voor volwassenen, waar het boek ‘Weet ik veel’ er één van is (Bron: Wikipedia. Beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen).

Specificaties:
Auteur: Mirjam Oldenhave
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2019
EAN: 9789026346774

Wat vond ik van het boek?

Het boek was me door iemand aangeraden en ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek door de voorkant en de titel zelf niet snel zou hebben meegenomen uit de boekwinkel of de bibliotheek. Doordat het me echter aangeraden was, ben ik het toch gaan lezen en nu is het toch een boek geworden wat ik jullie zou willen aanraden. Het boek is heel vlot en makkelijk geschreven. Je kunt het boek, als je wilt, in één vaart uitlezen. Af en toe lach je hardop, bij een grap of onlogische, maar toch logische, gedachtegang van Esi. Af en toe is het ook ontroerend, omdat ikzelf, met een veilige thuissituatie en een rustige jeugd, niets kan voorstellen bij het leven van een pleegkind, altijd overgedragen in de handen van anderen. Zeker een aanrader dus! Je kunt het boek kopen voor €15,00, maar je kunt ’t ook tweedehands, in de vorm van een luisterboek of als een E-book aanschaffen. Veel lees- en/of luisterplezier!

Bij het schrijven van deze blogpost, maakte ik gebruik van affiliate links; wat dat precies inhoudt, kun je hier lezen.

14 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *