Gedichten

Plint: Gedichtjes voor kinderen van 6 tot 106

Pas kreeg ik een DICHTER. van Plint cadeau. Voordat ik het boekje kreeg, wist ik nog helemaal niet van het bestaan van Plint af, dus ik ging eens op onderzoek uit. Wat is Plint en wat is een DICHTER.? Ik zocht het uit. Lees je mee?

Wat is Plint?

Plint is een uitgeverij die bekend wil staan om ‘gedichten en beeldende kunst – op allerlei uitgaven die een dag net iets leuker maken’. Plint is in 1979 opgericht door een groep bevriende leraren uit Eindhoven die theatervoorstellingen wilde gaan maken en daarvoor budget zocht. Ze startten met het maken van posters, waarop beelden en woorden van verschillende kunstenaars en dichters afgedrukt stonden, om zo het budget te verkrijgen. ‘Plint’ is in de theaterwereld een ander woord voor het opstapje naar het podium. Toentertijd was Plint het opstapje naar een theatervoorstelling. Nú is Plint het opstapje voor beginnende kunstenaars. De theatervoorstelling is er nooit gekomen, maar de verkoop van de posters liep enorm goed. De fundamenten van de uitgeverij waren gelegd. Plint steunt met de verkoop van hun producten ‘Stichting Jarige Job’. Deze stichting steunt kinderen, voor wie er thuis geen geld is om hun verjaardag te vieren, met een Verjaardagsbox (Plint, 2020).

DICHTER.

DICHTER. is één van de uitgaven van Plint. Op de site staat het omschreven als een tijdschrift met gedichten voor kinderen van 6 tot 106 jaar. Aan iedere uitgave werken meer dan veertig dichters mee. Samen vullen zij een DICHTER. met zestig tot vijfenzeventig gedichten. Daarnaast krijgt een jonge kunstenaar de vrije hand om het tijdschrift te illustreren. Je kunt een abonnement nemen op het tijdschrift. Voor €16,95 ontvang je al vier nummers. Natuurlijk is een DICHTER. ook los te koop voor €6,25. Ik kreeg een DICHTER. met het thema ‘Van de bomen & het bos’. Het tijdschrift – of eigenlijk gedichtenbundeltje – is gevuld met korte en lange gedichtjes. Lichtvoetige gedichtjes, gedichtjes met een serieuze ondertoon, een diepere laag en gedichtjes, gevuld met heimwee. De gedichtjes zijn aangevuld met prachtige illustraties, gemaakt door Lotte Dirks. Achterin de DICHTER. is er een mogelijkheid tot het schrijven van je eigen gedichten. Ook staan achterin de bundel thema’s van andere uitgaven genoemd en wordt tevens het volgende thema aangekondigd. Al met al ben ik blij verrast en een abonnement op DICHTER. sluit ik zéker niet uit!

Welke producten nog meer?

In de webshop van Plint kun je, naast de DICHTER., ook nog allerlei andere producten vinden. Denk aan verschillende boeken, servies met gedichtjes erop, agenda’s, notitieblokjes, planners, maar ook kussens en raamgedichten. Allemaal in stijl van Plint. Als ik nu mocht kiezen, zou ik een notitieboekje nemen met het thema ‘zomer’. Om de twee bladzijden vind je een gedicht én de voorkant is prachtig geïllustreerd. Hoe leuk is dat? Wat zou jij kopen in hun webshop?

19 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *