Lifestyle

Bloemen drogen – Hoe doe je het?

Nu het lente is en de zomer in aankomst, moest ik ineens denken aan droogbloemen. Er zijn zoveel prachtige bloemen, maar hoe kun je er nu nog langer van genieten en misschien zelfs wel een mooi herbarium van maken? Ik zocht het voor je uit.

Om bloemen te drogen heb je verschillende manieren. Voordat je met drogen begint is het belangrijk om te bedenken, waarvoor je je gedroogde bloemen wilt gebruiken. Wil je dat je gedroogde bloemen redelijk intact blijven, om bijvoorbeeld in een vaas te zetten of in een stukje te verwerken, óf wil je jouw bloemen verwerken in een herbarium? Voor beiden doeleinden is het in ieder geval belangrijk dat de bloemen vers zijn [1]. Ik zocht in ieder geval eerst de twee meest voor de hand liggende manieren uit.

Bloemen drogen aan de lucht

Voor het drogen van bloemen aan de lucht, kan je gebruik maken van bloemen die nog niet helemaal uitgebloeid zijn. Vervolgens is het belangrijk om een bosje te maken van dezelfde soort bloemen. Het bosje bloemen moet niet al te groot zijn. Verwijder ook de onderste bladeren en bindt er vervolgens een elastiekje omheen dat niet al te strak of al te los mag zitten. Daarna kun je de bos ondersteboven ophangen [2]. Tenminste, dit is bij de meeste bloemen het geval. Lavendel kan bijvoorbeeld beter rechtop gedroogd worden [3]. Het is wel belangrijk dat je de bos ongeveer 15 cm onder het plafond hangt, zodat luchtcirculatie ervoor kan zorgen dat de bloemen drogen en niet gaan schimmelen [4]. Het droogproces kan één tot een paar weken duren. Je kunt tot slot testen of de bloemen voldoende gedroogd zijn door aan de blaadjes van de bloem te voelen of het vocht verdwenen is. Ook kun je controleren of de bloem  niet meer door de steel zakt, wanneer je de ‘m rechtop zet. Zijn je bloemen voldoende gedroogd? Maak er dan een mooi droogboeket van of ga op Pinterest op zoek naar leuke manieren om je droogbloemen te verwerken. Mij lijkt het erg leuk! Ik ga het zeker eens uitproberen.

Bloemen persen

Als je een herbarium wilt maken, wil je natuurlijk dat je bloemen zo plat mogelijk zijn. Anders kun je ze niet een boekje verwerken. Ik weet dat je de bloemen kunt drogen tussen een bloemenpers of tussen een hele hoge stapel boeken, maar hoe het precies moet? Ik ging op onderzoek uit.

Op internet vond ik dat je voor bloemen persen het best kleine bloemetjes kunt gebruiken [5]. Vervolgens leg je de bloemetjes tussen keuken- of toiletpapier, maar krantenpapier is ook een optie. In dit geval geldt: Hoe meer materiaal, hoe beter [6]. Daarna kun je het pakketje tussen een aantal dikke boeken leggen. Laat het enkele weken liggen, maar probeer om de week het absorberende papier te vervangen. Veel succes!

Bronnen:

Voor het schrijven van deze blogpost gebruikte ik de volgende bronnen:

13 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *