Lifestyle

Bullet journaling?

Na bijna een jaar gebruik te hebben gemaakt van een ‘bullet journal’, vond ik het tijd om er een blogpost over te schrijven, want wát is ‘bullet journaling’ eigenlijk en waarom is het zo populair? Lees gezellig mee! 

Een tas vol met notitieboekjes? Memo’s overal? Een agenda, een verjaardagskalender, een digitale agenda en tóch een complete chaos? Dan is bullet journaling iets voor jou. In een bullet journal zijn ál die losse lijstjes, agenda’s en andere notities bij elkaar te bewaren en dát is de reden dat bullet journaling op dit moment enorm populair is. Orde in de chaos; wie wil dat nu niet! Bij bol.com kun je verschillende bullet journals bestellen met leuke kaften.

Bekijk op bol.com

Mijn bullet journal begint met een jaarplanning. In de jaarplanning staan alle maanden opgenomen met daarin belangrijke gebeurtenissen en bijvoorbeeld vakanties; feiten die aan het begin van het jaar al vaststonden. Tussen de jaarplanning en daadwerkelijke maandplanningen nam ik in mijn bullet journal verschillende ’trackers’ en lijstjes op. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een lijst met boeken die je graag nog wilt lezen, een wensenlijst met plekken die je nog wilt bezoeken of een lijst met vakantiebestemmingen. Ook kun je bijvoorbeeld een spaarplan met een doel toevoegen om gestructureerd voor een bepaalde wens te sparen.

Naast de dingen die al genoemd zijn, hoef je nooit meer een verjaardag te vergeten als je ’n verjaardagskalender opneemt én weet je wat je iemand graag voor zijn of haar verjaardag zou willen, als je dat direct opschrijft in je bullet journal. Verder kun je opschrijven welke muziek en welke boeken je ontdekt hebt en je niet vergeten wilt. Vergeet daarnaast vooral niet de ’trackers’ om bepaalde gewoontes af- of aan te leren, maar onthoud; een bullet journal is heel persoonlijk. Verwerk in je journal wat voor jou belangrijk is!

Vervolgens is het tijd voor de maandplanningen. Je kunt iedere maand starten met een mooie eerste pagina, maar ook dat is geheel in te vullen naar eigen voorkeur. Op Pinterest en Instagram zijn er genoeg prachtige voorbeelden te vullen. Liggen al die creatieve uitspattingen je echter niet direct of heb je weinig tijd? Ook een eenvoudige pagina voldoet! Het gaat om de structuur.

Na het voorblad kun je twee pagina’s wijden aan die betreffende maand. Je kunt er bijvoorbeeld de verjaardagen, de belangrijke data en je doelen van die maand kwijt. Iedere maand maak ik bijvoorbeeld een nieuwe takenlijst, waarin ik alle verslagen die ik nog moet maken, opgenomen heb. Door iedere maand een nieuwe takenlijst te maken, begin je iedere maand met een redelijk schone lei wat een heel fijn gevoel geeft!

Uiteindelijk kun je de pagina’s na het maandvoorblad en de globale maandplanning met de daadwerkelijke agenda. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je week te verdelen over twee pagina’s, maar je kunt ook meer of minder pagina’s gebruiken. Het is maar net wat je er kwijt wilt, wat je gebruikt voor de versiering en hoe groot je schrijft. Voor bullet journaling bestaan er bijna geen regels; het is jouw persoonlijke combinatie van al je lijstjes, gedachten en agendapunten. Mocht je meer willen weten over bullet journaling; het boek ‘Bullet journaling: Zo doe je dat!’ biedt nog meer inspiratie!

Bekijk op bol.com

Wat vind jij van bullet journaling? Gebruik je het al of zou je er graag eens aan willen beginnen? Ik ben benieuwd; laat het me vooral weten!

Bij het schrijven van deze blogpost, maakte ik gebruik van affiliate links; wat dat precies inhoudt, kun je hier lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *