Lifestyle

Curly Girl Methode – De haarmethode voor krullenbollen

Sinds een aantal weken heb ik me, als ‘curly girl’, een klein beetje verdiept in de ‘Curly Girl Methode’. Ik had er al eens eerder van gehoord, maar ik had nog nooit de stap gewaagd om eraan te beginnen, met name omdat ik dan mijn hele haarroutine moest omgooien voor mijn gevoel. Toch wilde ik wel iets veranderen in mijn haarroutine, omdat ik, zélfs na 26 jaar, nog steeds geen eenduidige methode voor m’n krullenbos gevonden had. Een beetje drempelvrees dus! Vandaag beschrijf ik wat ik al wél doe én wat de methode inhoudt.

Wat is de ‘Curly Girl Methode’?

Voordat ik startte met (een deel van) de methode, las ik me eerst in op verschillende sites. Ook zijn er trouwens enorm veel Instagramaccounts te vinden, waar je informatie kunt vinden. Er is enorm veel over te vinden, maar ik deel in het kort, wat mij het meest is bijgebleven. De ‘Curly Girl Methode’ is een methode voor natuurlijk krullend haar. De methode is bedacht door Lorraine Massey. Zij heeft haar methode beschreven in het boek: ‘Curly Girl: The Handbook’. In het kort is het belangrijkste speerpunt van de methode dat je in jouw haarverzorgings- en stylingsproducten ingrediënten als siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol vermijdt. Ook ga je, voordat je jouw producten kiest, op zoek naar je haartype, elasticiteit, dikte etc. Al deze factoren zijn van belang bij het kiezen van een goed haarproduct. Naast de voorgaande aandachtspunten zijn ook de volgorde en de manier van ontwarren, drogen en in model brengen van belang. In een latere blogpost wil ik hier graag nog eens dieper op ingaan, zodat ik mijn zoektocht met jullie kan delen.

Waarom de ‘Curly Girl Methode’?

Wanneer je de methode volgt en dus onder andere ingrediënten gebruikt die niet schadelijk zijn voor je haar, voorkom je dat je met schadelijke ingrediënten een afsluitende laag om je haar legt, waardoor je haar uitdroogt en gaat pluizen. Je kunt je haar op die manier ook niet goed verzorgen, zoals je zult begrijpen.

Welke producten gebruik ik al?

Sinds een paar weken gebruik ik nu twee producten van ‘Pretty Curly Girl’ in combinatie met een aantal producten die ik zelf al had en waarvan ik nog niet weet of ze direct ‘Curly Girl Methode’-proof zijn. De komende weken wil ik daar meer mee gaan experimenteren, maar het begin is er. Ik was eerst mijn haar met een shampoo van Goldwell die ik meestal bij mijn kapster koop, maar je ook op internet kunt vinden.

Vervolgens borstel ik mijn natte haar en gebruik ik een leave-in conditioner van Palmer’s. De leave-in conditioner hoef je niet uit te spoelen. Het product kost €10,15. Na de leave-in conditioner breng ik Magical Flaxseed Gel aan mijn haar. Dit product is van ‘Pretty Curly Girl’. Het product is onder andere gemaakt van lijnzaad en helpt om pluisvrije, gedefinieerde krullen te creëren. De gel zorgt voor een harde laag die je, na het drogen van je haar, nog moet ‘breken’ met je vingers of een zachte handdoek. Vervolgens maak ik gebruik van een serum van Goldwell wat ik, net als de shampoo, bij mijn kapster koop.

Tenslotte gebruik ik het Happy Hair Growth Serum, ook van ‘Pretty Curly Girl’. Dit product gebruik ik trouwens ook op de dagen na het wassen, als enige product, om mijn krullen opnieuw in model te brengen.

Wat vind ik van de methode?

Eigenlijk al direct, nadat ik mijn haarroutine deels had omgegooid, merkte ik al verschil. Mijn haar krult meer en ziet er gezonder uit. Je merkt goed dat ik de producten, die anders juist een verzwarende werking hadden – bij gebrek aan beter –, achterwege laat. Omdat ik nu al verschil merk, wil ik graag stapje voor stapje meer gebruik gaan maken van ‘Curly Girl Methode’-proof producten. Ik wil onder andere gaan experimenteren met minder wassen of wassen met een conditioner. In een volgende post hoop ik daar meer over te delen, evenals over de kenmerken van mijn haar én hoe je achter de kenmerken van jouw haar komt, zodat je je haarproducten daarop af kunt stemmen.

Bij het schrijven van deze blogpost, maakte ik gebruik van affiliate links; wat dat precies inhoudt, kun je hier lezen.

13 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *