Doelen stellen
Een nieuw jaar voelt altijd als een nieuw begin; tijd voor het stellen van nieuwe doelen. Iedereen kent het wel. Optimistisch worden bewust of onbewust allerlei doelen opgesteld, uiteenlopend van het kiezen van een vervolgopleiding tot het simpelweg gelukkig zijn. Echter, na verloop van tijd raken de doelen een beetje in het vergeethoekje. Tenminste, als ik mijzelf als voorbeeld neem. Dat het ook bij anderen echter ook het geval is, blijkt wel uit de vele Instagramquotes over ‘goede voornemens’ aan het begin van het jaar. Misschien is het daarom een idee om het stellen van doelen dit jaar beter aan te pakken, maar hoe?!
Waarom zijn doelen belangrijk?
Waarom zijn doelen eigenlijk belangrijk en waarom stelt iedereen doelen op, met name aan het begin van ieder jaar? Doelen verwoorden eigenlijk wat je eigenlijk belangrijk vindt en helpen je om gemotiveerd te werken aan een einddoel. Daarnaast geeft het realiseren van een doel je zelfvertrouwen. Wanneer je doelen stelt én ook daadwerkelijk aan je doelen gaat werken, stap je uit je comfortzone. Immers, je wilt nieuwe dingen doen of nieuwe dingen leren. Het werken aan jouw doel is als het werken aan jouw overtuiging en daarmee maak je een groei door. Het groeien geeft je ervaring en nieuw portie zelfvertrouwen. Kortom, je krijgt er enorm veel voor terug.
Mindmap
Laten we beginnen bij het begin, want wát als je nog geen idee hebt aan welke doelen je dit jaar wilt gaan werken? Bij het formuleren van doelen is een mindmap een handig en veelgebruikt hulpmiddel. Met behulp van een mindmap kunnen je hersenen creatief aan de slag, zonder ergens door beperkt te worden. Gebruik hiervoor een groot papier en schrijf dan in het midden van het vel bijvoorbeeld het jaartal. Plaats vervolgens om het jaartal heen allerlei termen die bij je naar boven komen, als je denkt aan het nieuwe jaar. Schrijf geen lange teksten, maar maak vooral gebruik van steekwoorden. Niets is fout, alles mag! Vind je het lastig? Neem dan enkele vragen in gedachten. Waar word je blij van? Weet je wat je niet wilt? Schrijf dan het tegenovergestelde op. Wat wil je behouden in je leven en wat wil je juist veranderen?
‘Dream one size too big.’
Doelen formuleren
Wanneer je weet waar je het komende jaar aan wilt gaan werken, is het belangrijk om concrete doelen op te stellen. Doelstellingen of ‘goede voornemens’ worden vaak te vrijblijvend geformuleerd, waardoor het behalen ervan niet gemakkelijk is. Hoe formuleer je een doel dan concreet? Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een bekende methode; doelen moeten namelijk S.M.A.R.T. Deze vijf letters staan voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Start eerst met het op papier zetten van de voorgaande vijf aandachtspunten en vat het daarna samen in één doel.
- Specifiek: Een doel moet een waarneembare actie, gedrag of resultaat beschrijven. Noem in je doel wat je wil bereiken, wie er betrokken is bij het behalen van het doel, maar ook bijvoorbeeld waar en wanneer het gebeurt. Een heldere doelstelling geeft eigenlijk antwoord op de zes vraagwoorden.
- Meetbaar: Benoem in je doel hoe je bepaald wanneer je doel bereikt hebt.
- Acceptabel: Een acceptabel doel moet positief geformuleerd zijn. Controleer of het doel jou stimuleert om in actie te komen.
- Realistisch: Sta ook stil bij de vraag of een doel haalbaar is. Is er voldoende ruimte en tijd voor? Past het in jouw planning en heb je bijvoorbeeld beschikking over bepaalde materialen? In hoeverre is jouw doel relevant? Denk daar eens over na. Maak het doel verder ook niet te makkelijk; dit daagt niet uit.
- Tijdgebonden: Neem een tijdseenheid op in je doel. Wanneer ga je beginnen en wanneer wil je je doel afronden?
“Er zal nooit een perfect moment zijn om je dromen te verwezenlijken, dus je kunt net zo goed nu beginnen.” – (Chris Voss)
‘Ik wil meer bewegen.’ is een voorbeeld van een wens of een goed voornemen, dat niet gemakkelijk te behalen is. Het doel kan als volgt geconcretiseerd worden: ‘Ik beweeg in 2019 iedere dag minimaal een half uur in de vorm van fietsen, wandelen of hardlopen, waardoor ik mij energiek voel.’
Doe je mee?
Bronnen
Voor dit artikel maakte ik gebruik van de volgende bronnen. Wil je meer informatie over het onderwerp? Kijk dan zeker eens op de volgende sites: