Lifestyle,  Reislust

Edinburgh – ‘Auld Reekie’

Afgelopen maart ben ik met een vriendin op reis geweest naar Schotland. Eerste bestemming? Edinburgh: ‘Auld Reekie’! 

Edinburgh is sinds ongeveer 1350 de hoofdstad van Schotland en er is dus enorm veel geschiedenis te vinden. We hadden beperkt de tijd, want we waren er helaas maar één dag, maar die ene dag was voldoende, om er zeker nog een keer terug te willen komen. Tijdens ons verblijf in Edinburgh verbleven we in het Haymarket Hotel. Het hotel is schoon en het ontbijt voldoende; de prijs was in verhouding met de kwaliteit!

Het stadscentrum is vanaf het vliegveld goed te bereiken met de tram. In de stad is binnen het historische centrum alles goed aan te lopen. Je kunt niet in Edinburgh geweest zijn, zonder Old Town bezocht te hebben. ‘Edinburgh Castle’ is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Old Town. Het kasteel was tevens ook de plek, waar het voor Edinburgh allemaal begon. De burcht, waar ook de naam van de stad (‘Eiden’s burgh’) vandaan komt, is gelegen op een rots en is op alle tijdstippen én in alle weersomstandigheden een prachtig en machtig gezicht! Het kasteel is al negenhonderd jaar oud en heeft al vele functies gehad, als onder andere een koninklijk paleis, maar ook een staatsgevangenis. Een bijzonder idee! We zijn trouwens niet in het kasteel geweest, maar de buitenkant schijnt indrukwekkender te zijn dan de binnenkant.

Naast het struinen door de straatjes van de Old Town en New Town, waar je onder andere geweldige boekenwinkeltjes, gekleurde panden, muurschilderingen en leuke restaurantjes kunt vinden, kwamen we tijdens onze ontdekkingstocht langs ‘St. Mary’s Cathedral’, waar ’s avonds een evensong bleek te zijn. Een evensong is het avondgebed van de Anglicaanse kerk (Choral Evensongs, 2019). Het leek ons heel gaaf om dit eens mee te maken en dus zaten we om half 6 in de kerk om te luisteren naar het jongerenkoor en de voorgelezen Bijbelverzen. ‘St. Mary’s Cathedral’ is niet de enige kerk die Edinburgh rijk is. Er zijn nog veel meer kerken en religieuze plaatsen te vinden. De begraafplaatsen in Edinburgh, in heel Schotland trouwens, doen wat mysterieus en Middeleeuws aan.

Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden te vinden in Edinburgh. Aan einde van de Royal Mile, de straat die begint bij het kasteel, is ‘Hollyrood Palace’ te vinden, waarvan gedeeltes zijn opengesteld voor publiek (GetYourGuide, 2019). De straat zélf is ook de moeite waard en geeft je het idee terug te gaan in de tijd.


Ben jij ooit in Edinburgh geweest? Wat is echt de moeite waard en waar moet ik bij een volgend bezoek zéker naartoe? Laat het me weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *