Lifestyle,  Reislust

Het Rijksmuseum

Toen we nog niet aan huis gekluisterd waren, ongeveer twee weken voor de coronamaatregelen van kracht gingen, bezochten een vriendin en ik het Rijksmuseum. Het plan stond al even vast en we besloten, ondanks alles, toch maar te gaan. Het was een koude, maar zonnige dag en ’s ochtends rond een uur of tien vertrokken we vanaf huis.

We parkeerden onze auto op een ‘Park and Ride’ en wandelden vervolgens naar het Rijksmuseum. Van tevoren bestelden we al online een toegangsticket, gecombineerd met een audiotour. We konden dus snel naar binnen, ondanks dat het, zoals gewoonlijk, best druk was.

De audiotour

De audiotour leidde ons op een leuke manier door het museum. Je kunt ervoor kiezen om een tour met een bepaald thema te lopen. De tour leidt je dan over de verschillende verdiepingen en ruimtes langs de schilderijen en voorwerpen die bij het thema horen. Je kunt denken aan een bepaalde periode of stijl. Het jammere is wel dat je dan een groot deel van de schilderijen overslaat. Wanneer je kort de tijd hebt, is het een uitkomst, maar wanneer je alles op het gemak wilt bekijken, kun je het beter op een andere manier aanpakken. Nadat we één tour gevolgd hadden en ook tot die ontdekking kwamen, zijn we vervolgens gewoon zelf door de ruimtes gaan zwerven. Op je tablet kun je ontdekken welke voorwerpen of schilderijen in de ruimte een extra uitleg hebben. Welke schilderijen of voorwerpen mijn aandacht trokken? Ik laat je er drie zien!

Wat hebben we gezien?

We volgden één audiotour, die zich afspeelde in en rondom de ‘Eregalerij’. In de ‘Eregalerij’ is bijvoorbeeld een portret van een meisje in het blauw te vinden. Het meisje is geschilderd door Johannes Cornelisz Verspronck in 1641. Zoals gewoon was in die tijd, heeft hij het meisje een volwassen gezichtje gegeven. Het meisje is weelderig gekleed en is zichtbaar afkomstig uit een rijke familie. Er is niets bekend over haar familie. Het schilderij trok mijn aandacht door de blik van het meisje. Wat zou ze denken en hoe zou ze geleefd hebben?

Wat ik ook een aantrekkelijk schilderij vond, was het schilderij van de vrolijke familie. Het schilderij is gemaakt door Jan Havicksz. Steen in 1668. De vader heft het glas, er wordt gerookt en de kinderen roken mee. Wist je ook dat dit schilderij voor de uitdrukking ‘het huishouden van Jan Steen’ gezorgd heeft? Ik stond best even stil voor het schilderij om alle gezichten te kunnen bekijken.

Naast alle mooie schilderijen – de Nachtwacht niet te vergeten –, zijn er ook heel veel mooie voorwerpen te vinden in het Rijksmuseum. Zo ontdekte ik een prachtige bokaal, waarvan de voet mooi versierd was. Voor de kelk was er gebruik gemaakt van een glanzende schelp. Het handwerk van vroeger doet echt niet onder voor alle producten van nu.

Welke mogelijkheden zijn er nu?

Nu je niet naar het Rijksmuseum kunt, biedt het museum wel de mogelijkheid om je online te verdiepen in hun collecties. Je kunt verhalen lezen, een digitale tour volgen, video’s bekijken en podcasts luisteren. Genoeg te doen dus! Je vindt het online Rijksmuseum door hier te klikken. Veel plezier!

Welk museum zou jij aanraden om eens te bezoeken?

12 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *