Lifestyle

Hoe maak je een herbarium?

Afgelopen week schreef ik een blogpost over het drogen van bloemen. Als je wilt kun de post ‘Bloemen drogen – Hoe doe je het’ nog eens nalezen. Vandaag zoek ik voor je uit hoe je een herbarium maakt en wat belangrijk is bij het maken van een herbarium.

Een herbarium?

Een herbarium is een verzameling van gedroogde planten, bloemen, kruiden en bladeren, verzameld in een speciaal schrift of boek. Bij de verzamelde gedroogde bloemen noteer je de naam, maar ook de dag en omstandigheden van het moment dat je de betreffende bloem vond. Mocht je er meer werk van willen maken, kun je de beschrijvingen natuurlijk uitbreiden met allerlei extra informatie over de gedroogde bloem. Als je jouw herbarium later weer inkijkt, is het namelijk handig om te weten welke bloem je precies gedroogd hebt, omdat een gedroogde bloem er toch weer anders uitziet dan toen je ‘m plukte [1].

Tip: Zou je graag een herbarium maken, maar weet je niet waar te beginnen? Het boek ‘Pocketherbarium’, geschreven door Saskia de Valk, neemt je mee in de wereld van bloemen en blaadjes, zodat je al een kleine start kunt maken.

Wat moet je nog meer weten?

Voor een herbarium heb je uiteraard gedroogde bloemen, kruiden of bladeren nodig, zoals ik in mijn vorige blogpost beschreef. Je kunt de bloemen persen tussen een stapel boeken, maar je kunt ook een bloemenpers kopen, waarvan er verschillende te koop zijn. Je hebt speciale bloemenpersen voor kinderen met verschillende afbeeldingen, maar er zijn ook neutrale bloemenpersen te vinden. Op internet vond ik een eenvoudige bloemenpers bij Amazon.nl voor €23,92, maar natuurlijk kun je zelf kiezen wat je eraan uit wilt geven.

Het is wel enorm belangrijk, vóórdat je de bloemen in gaat plakken, dat je goed controleert of de bloemen daadwerkelijk droog zijn. Er is anders een kans dat de bloemen gaan schimmelen en dat is iets wat je niet wilt. Ook is het belangrijk dat je passend papier gebruikt. Je kunt denken aan een speciaal herbariumschrift, maar tekenpapier voldoet ook. Vervolgens kun je jouw gedroogde bloemen, planten, kruiden of bladeren inplakken met een dun strookje plakband [2]. Tot slot schrijf je de gegevens erbij, zoals ik eerder noemde, en het begin van jouw herbarium is een feit.

Het lijkt mij enorm leuk om te gaan beginnen met een herbarium. Het lijkt op een soort dagboek, omdat je er van alles bij kunt schrijven. Ook zorgt het maken van een herbarium ervoor dat je fijn de natuur ingaat om op zoek te gaan naar allerlei verschillende kruiden, planten en bloemen om je herbarium uit te breiden. Tot slot vind ik het altijd een mooi gezicht om al die verschillende kleuren, vormen en structuren, vastgeplakt met mooie tape, op een bladzijde terug te zien. Wie doet er mee?

Bij het schrijven van deze blogpost, maakte ik gebruik van affiliate links; wat dat precies inhoudt, kun je hier lezen

Bronnen:

Voor het schrijven van deze blogpost gebruikte ik de volgende bronnen:

 

5 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *