Lifestyle,  Reislust

Ierland: Wat te doen in Cork?

Aanstaande zomer hoop ik met een vriendin naar Ierland op vakantie te gaan.  We hebben de vakantie ’n beetje opgesplitst. Op de heenweg vliegen we van Amsterdam naar Cork. Cork is een grote stad in Ierland, in de provincie Munster, gelegen aan de zuidkust. Omdat voorpret een groot deel is van de vakantiepret, heb ik alvast een aantal bezienswaardigheden/activiteiten opgezocht die ik sowieso wil bezoeken.

  1. Ring of Kerry: Vanuit Cork is er een dagtrip te plannen naar de Ring of Kerry. Het landschap schijnt er adembenemend mooi te zijn. Daarnaast staan er prachtige kastelen en landhuizen langs de route die de moeite waard zijn. Het lijkt me gaaf om daar een dag voor uit te trekken, gewapend met een lunchpakket, om ergens op één van die adembenemende plekjes even te pauzeren, te genieten van het uitzicht en tot rust te komen.

    Killarney, Ierland.
  2. University College Cork: De universiteit in Cork werd tot twee keer toe verkozen tot de Ierse universiteit van het jaar. In 1845 is de universiteit al opgericht en het oude gedeelte is dan ook de moeite waard. Verder schijnt de campus in een mooi park gelegen te zijn. Hier gaan we zeker een bezoekje brengen.

    University College Cork, Ierland.
  3. Wandelen door Cork: Als je een wandeling maakt door de straten van Cork, is er ook allerlei moois te ontdekken. Belangrijk dus om ogen en oren goed open te houden! Er zijn veel oude gebouwen te vinden die in de negentiende of zelfs in de achttiende eeuw hun oorsprong vonden. Zo staat er bijvoorbeeld langs de Washington Street een gerechtsgebouw uit 1836. Verder schijn je veel straatartiesten te zien, zijn er graffitikunstwerken te vinden én zijn er voldoende pubs om even neer te strijken.
  4. Patrick’s Street: Ook shoppen kan heel goed in Cork. ‘Patrick’s Street’ is de hoofdstraat van Cork en in 2004 uitgeroepen tot Ierlands mooiste winkelstraat. Het is een mix van typisch Ierse shops en bekende, grotere winkels. Als we daar dan tóch zijn, kunnen we gelijk genieten van een uitzicht over de stad vanaf Patrick’s Hill; dat lijkt me het klimmen wel waard!
  5. St. Fin Barré’s Cathedral: Deze kathedraal stamt uit 1879 en behoort bij de ‘Church of Ireland’. Het is een Victoriaans gebouw die een middeleeuwse kathedraal heeft vervangen. De buitenkant vind ik al prachtig. Nu ben ik nog heel benieuwd hoe de binnenkant is.

Ook in de omgeving van Cork, nóg meer richting de kust, én vanuit Cork, zoals de trip naar de Ring of Kerry, is er nog genoeg te zien en te doen, maar dat is wellicht stof voor een latere post. Voor mij is de voorpret in ieder geval begonnen!

Bronnen
Voor het schrijven van deze post maakte ik gebruik van enkele bronnen. Wil je er meer over weten? Kijk dan op de volgende sites:

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *