Postcrossing
Op Instagram kom ik regelmatig de term ‘Postcrossing’ tegen. Wat het precies is én hoe het werkt, zocht ik voor je uit. Laat me weten of Irina uit Rusland, na het lezen van mijn blogpost, een kaartje van je krijgt!
Wat is het precies?
Lijkt het je leuk om post te ontvangen uit alle hoeken van de wereld? Dan is Postcrossing iets voor jou! Maak allereerst een account aan op www.postcrossing.com. Op die manier creëer je jouw profiel, waar je al jouw informatie op kwijt kunt; daarover later meer!
Hoe werkt het?!
Om te starten, vraag je allereerst een adres op door op jouw profiel op ‘Send’ te klikken. Je ontvangt dan een adres, waar je een kaart naar kunt sturen, in combinatie met een Postcard ID. De ontvanger registreert jouw kaart aan de hand van het Postcard ID en vervolgens krijgt een ander lid van Postcrossing de opdracht om jou een kaart te sturen. Het is dus eigenlijk een wisselwerking. Wanneer het andere lid jouw adresgegevens ontvangt, krijg jij daar geen bericht van; het is een echte verrassing uit welk land jouw kaart komt. Je kunt maximaal vijf kaarten sturen, zonder er één ontvangen te hebben.
Wat zijn de regels?
Stuur altijd een kaart naar het adres dat je gekregen hebt. De ontvanger is afhankelijk van jou om vervolgens zelf weer nieuwe kaarten te sturen. Als je een kaart verstuurt, zorg dan voor een leesbaar Postcard ID, een adres en een adres en houd het vooral geheim; een verrassing is voor iedereen leuker.
Als je een kaart ontvangt, moet je ‘m registreren. Ook wanneer de kaart niet past bij jouw persoonlijke voorkeuren, is het de bedoeling dat je de kaart registreert. De ander heeft immers moeite gedaan om jou een kaart te sturen en is daarnaast afhankelijk van jouw registratie. Pas als een verzonden kaart geregistreerd is, krijgt een ander de opdracht en het adres om een kaartje te sturen. Het is daarom ook belangrijk dat je de kaart direct bij aankomst, of in ieder geval, zo snel mogelijk registreert.
Kies stevige kaarten uit om te verzenden. Vaak moet een kaart een lange reis maken en het is dan fijn als een kaart tegen een stootje kan.
Tot slot kun je jouw profiel gebruiken om iets over jezelf te schrijven. Jouw profiel is de plaats, waar anderen meer te weten kunnen komen over jou. Als je bijvoorbeeld de voorkeur hebt voor bepaalde afbeeldingen of ansichtkaarten, kun je dat ook op je profiel vermelden. Onthoud wel dat anderen niet verplicht zijn om een kaart, aansluitend bij jouw wensen, te sturen. Wanneer je even minder tijd hebt of bijvoorbeeld op vakantie gaat, is er een mogelijkheid om jouw profiel op inactief te zetten. Op die manier raken er geen kaarten kwijt of zijn er geen kaarten die niet geregistreerd worden. Als laatste kun je op jouw profiel de mogelijkheid voor ‘direct swaps’ aangeven. Hierbij kun je langer contact met één persoon onderhouden zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een Postcard ID. De onderlinge post wordt dus niet geregistreerd en eigenlijk valt het niet meer onder de noemer ‘Postcrossing’.
Wat schrijf je op jouw kaart?
Lastig, want wat schrijf je nu precies aan een wildvreemde? Postcrossing geeft twintig ideeën, waar ik er zes van uitkoos om met jullie te delen. Beschrijf het weer of vertel over jouw dagelijks leven. Maak een tekening of schrijf jouw lievelingsgedicht op de kaart. Natuurlijk kun je ook altijd iets schrijven over jouw hobby’s of je reisplannen. Wat zou jij op een kaart voor een onbekende schrijven? Ik ben benieuwd!
Bovenstaande informatie vond ik op www.postcrossing.com. Nog meer informatie en de mogelijkheid om aan te melden, kun je vinden op de genoemde site.
4 reacties
Simone
Zo, dat ja voor mij lang geleden! Inmiddels al een paar jaar geleden gestopt met postcrossing omdat de prijs van de postzegels zo duur waren geworden en ik steeds minder leuke kaartjes terug kreeg. Vaak niet eens een bedankje. Dat vond ik erg jammer. Misschien probeer ik het nog eens.
Marjolein94
Leuk om je reactie te lezen! Ik ben benieuwd of je het toch nog eens gaat proberen. 🙂
Sarah
Zelf heb ik ook een tijdje aan Postcrossing gedaan. Erg interessant vond ik het om kaartjes van mensen van over de hele wereld te ontvangen. Dan krijg je wel geregeld een verrassing in de brievenbus, zeg maar. Bovendien vond ik het gewoon ook plezant om kaartjes naar andere mensen te sturen met de gedachte dat je daar iemand’s dag misschien wel mee kunt opvrolijken. Een fijne hobby!
Marjolein94
Wat leuk! Het voelt inderdaad alsof je kleine cadeautjes uitdeelt en ook weer terugkrijgt. 🙂