Logopedie

Online logopedie?

Sinds de maatregelen die vorige week zondag van kracht zijn, zijn we in de logopediepraktijk overgestapt op telelogopedie. Het voelt alsof ik gestart ben met een nieuwe baan, maar het geeft ook wel weer veel voldoening. Vandaag neem ik je mee in de wereld van online logopedie. Lees je mee?

Videobellen

We leggen contact met de cliënten door op de tijd van de afspraak een beveiligde videobelverbinding te starten. De online logopedie kan starten. In de eerste week waren er nog veel opstartproblemen en besteedden we veel tijd aan het helpen van de cliënten en hun ouders om de app te installeren en de verbinding tot stand te brengen. Inmiddels gaat dat al iets makkelijker en hebben we zelf ook al wat meer ervaring met de eventuele problemen en hun oplossingen. Afgelopen anderhalve week heb ik vanuit de praktijk gewerkt, maar eventueel kan ik ook thuis aan de slag met het geven van behandelingen, omdat ik mijn iPad van de praktijk dagelijks meeneem naar huis.

Coaching

Bij de kindjes die nog te klein zijn om te focussen en het nog niet volledig begrijpen, ben ik met name in de coachende rol. Ik vraag bijvoorbeeld ouders te gaan spelen met het speelgoed wat zij thuis hebben. Tijdens het spelen stuur ik de ouders in het aanpassen en toevoegen van taal, maar nadien bespreek ik het spelen ook met ouders, zodat ik hen ook verder kan adviseren met betrekking tot het stimuleren van de taalontwikkeling.

Concreet speelgoed

Uiteraard gebruik ik ook concreet spelmateriaal in mijn behandeling. Gezelschapsspelletjes zijn wat minder praktisch, maar bijvoorbeeld speelgoeddieren of knuffels zijn heel erg leuk om te gebruiken in de online logopediebehandeling. Je kunt de dieren tonen aan het kind, bespreken en de woordenschat op die manier uitbreiden. Verder kun je de zinsbouw stimuleren door de dieren te roepen, te laten slapen of weer wakker te laten worden, te laten drinken of eten en te verstoppen. Ook met ander concreet speelgoed zijn er eindeloos veel mogelijkheden.

Documenten delen

Tot slot kun je, via het programma wat wij gebruiken, allerlei documenten delen. Het document verschijnt dan bij het kind of de cliënt op het scherm, waarbij je de ander in een hoek van het scherm wel blijft zien, zodat je wel in contact blijft. De afgelopen weken hebben wij dus al enorm veel documenten en methodes ingescand, zodat we bijvoorbeeld de methodes binnen de telelogopedie wel kunnen blijven volgen. Je kunt werkbladen delen voor bijvoorbeeld kinderen die spellingsproblemen als hulpvraag hebben, maar voor kinderen met articulatieproblemen kun je weer oefenbladen tonen, waarop plaatjes en woorden staan met de doelklank. Naast het delen heb je de mogelijkheid om gezamenlijk in het document te schrijven, zodat je een werkblad kunt invullen of kunt aanwijzen welke afbeelding je precies bedoelt. Uiteindelijk blijft degene die het document deelt de regie houden over het document, dus ook dat is een fijne bijkomstigheid.

Al met al heb ik de afgelopen weken weer veel geleerd en kan de logopedie toch een voortgang vinden. Naast alle bovenstaande opties, gebruik ik ook apps in mijn logopedische behandeling. Daar schrijf ik later meer over.

Hoe ziet jouw werk eruit? Kun je thuisblijven of ligt het op dit moment stil?

8 reacties

 • Felice Veenman

  manlief en ik werken al jaren lang thuis, de kinderen zijn de deur uit. Wat dit soort zaken aangaat hebben wij dus geen aanpassingsproblemen. Wat heb jij een hoop creatieve en vast wel werkbare oplossingen bedacht! geweldig

  • Mandy

   Bijzonder dat heel wat beroepen nu toch zo door kunnen gaan! Ik ben vrachtwagenchauffeur dus mijn werk/leven gaat gewoon door zoals ik het gewend ben, gelukkig!

 • corrina

  Ik ga nog steeds naar kantoor omdat ik daar de enige ben. Heb wel aangeboden 1 dag per week thuis te gaan werken zodat 1 van mijn collega’s een dagje uit zijn huis kan en naar kantoor kan gaan zo lang dat mag. Ik kan me namelijk best voorstellen als je opeens met kinderen en partner thuis moet werken e zijn dat dit een kleine aanpassing vergt

 • Henk

  Ik ben webredacteur dus mijn werk kan ik overal doen. Mooi om te lezen hoe je met veel creativiteit de huidige moeilijke situatie hebt omgebogen in een nieuwe werkwijze, mijn complimenten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *